Ekonomika podle analytiků nadále poroste, rizikem Německo

14.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - I přes méně příznivé údaje o vývoji tuzemské ekonomiky ve druhém čtvrtletí počítají nadále ekonomové oslovení ČTK s dalším růstem hrubého domácího produktu. Za celý rok by měl podle odhadů stoupnout o více než 2,5 procenta. Rizikem ovšem je podle analytiků vývoj ekonomik v západní Evropě, především německé, která mezičtvrtletně klesla.

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím stagnovala, analytici přitom čekali růst o 0,3 procenta. Příčinou mezičtvrtletní stagnace je podle Českého statistického úřadu pokles příjmů ze spotřební daně z tabákových výrobků způsobený předzásobením na konci loňského roku. Meziročně hrubý domácí produkt vzrostl o 2,6 procenta.

"Nebýt změny daní HDP by nejspíše pokračoval v mírném tempu růstu. Kladně k vývoji HDP přispívala rostoucí spotřeba domácností a stoupající investiční aktivita firem," uvedl hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. I podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové dnešní údaje potvrdily obrázek ožívajícího hospodářství. Za celý rok ČBA stále očekává růst HDP kolem 2,5 procenta.

Znepokojivější je podle Marka ekonomický vývoj v zahraničí. "Itálie oznámila mezičtvrtletní pokles HDP ve druhém čtvrtletí minulý týden. Dnes se k ní přidalo Německo. Francie sice neklesá, ale ani neroste. Zároveň se zvyšuje riziko deflace. Střední Evropa, s výjimkou České republiky, již v deflaci je," uvedl. I podle Zamrazilové by bylo riziko, kdyby se potvrdily náznaky oslabení německé hospodářské aktivity.

Ekonomika Německa, která je klíčová pro tuzemskou ekonomiku dnes vykázala horší než očekávaný výsledek. Tamní hospodářství ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně kleslo o 0,2 procenta.

"Větší pokles německé ekonomiky a stagnace francouzské je pro ČR horší zpráva než samotná stagnace české ekonomiky ve druhém čtvrtletí," uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Pozitivní ovšem podle něj je, že předstihové indikátory značí, že expanze české ekonomiky by měla v dalších měsících pokračovat. "Z pohledu ČR je ovšem důležitou nepříjemností to, že Evropa podává letos špatný výkon," dodal.

Prozatím prognózy pro růst českého HDP v letošním roce podle Marka směřují ke třem procentům. "Pokud však eurozóna poroste pomaleji, než se předpokládá, pod tíhou vzájemných sankcí mezi EU a Ruskem i vlastních strukturálních potíží, bude to mít nepříznivý dopad i na českou ekonomiku," upozornil.

Podstatné tak bude podle analytika ČSOB Petra Dufka, jak se v dalších měsících podaří českému hospodářství vypořádat s německým zpomalením, respektive zda německý útlum nebude trvalejší. "Na exportech to rozhodně zatím vidět není, ale aktuální geopolitické napětí ve východní Evropě k pozitivnímu výhledu příliš nepřispívá," upozornil.

I podle analytika Home Credit Michala Kozuba by ovšem měl ekonomický růst pokračovat, i když ne tak masivním tempem. Ekonomika bude letos podle něj v kladných číslech a nemělo by ji čekat žádné negativní překvapení.

"Pozitivní je, že vše naznačuje, že bychom letos mohli dosáhnout až tříprocentního růstu HDP. V blízké budoucnosti tak poprvé v historii na území České republiky vyrobíme zboží a služby o hodnotě vyšší než čtyři biliony za jediný rok," uvedl i předseda představenstva skupiny Accolade Milan Kratina.

Pro podrobnější analýzu budou podle Zmarazilové klíčová data o struktuře vývoje HDP, která ČSÚ uvolní 29. srpna. "Pro budoucí růst bude podstatné zejména potvrzení oživující investiční poptávky, jejíž více než dva roky trvající útlum byl podstatným faktorem, který ekonomiku brzdil," uvedla.

Aleš Sosnovský rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK