Ceny vývozu i dovozu zrychlily růst, meziročně na 4 a 2,3 pct

18.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Ceny vyváženého i dováženého zboží a materiálu v červnu zrychlily růst, vývozní se meziročně zvýšily o čtyři procenta, dovozní o 2,3 procenta. V květnu to byly tři, respektive jedno procento. Největší vliv na červnový růst cen exportu i importu mělo zdražení strojů a dopravních prostředků, uvedl dnes Český statistický úřad. Ceny vývozu rostly také jako důsledek oslabení koruny k euru. Meziměsíčně vývozní ceny rostly o 0,1 procenta, dovozní o tři desetiny procenta.

Pokud jde o meziroční růst, největší vliv na ceny exportu měly kromě slabší koruny právě ceny strojů a dopravních prostředků, které jsou meziročně o 3,9 procenta vyšší. Ceny exportovaných polotovarů rostly o 5,5 procenta, průmyslového spotřebního zboží o 4,8 procenta a ceny chemikálií o 3,4 procenta. Živočišné a rostlinné oleje naopak oproti loňskému červnu zlevnily o tři procenta a ceny minerálních paliv o 2,8 procenta.

Také za vyššími cenami dováženého zboží o 2,3 procenta je hlavně růst cen strojů a dopravních prostředků, které se meziročně zvýšily o 2,9 procenta. Ceny dovážených potravin rostly o 5,2 procenta, polotovarů o 3,2 procenta a ceny chemikálií o 1,8 procenta. Ceny ostatních surovin klesly o pět procent a ceny minerálních paliv o půl procenta, uvedl dnes ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK