Tržby výrobce počítačů Hewlett-Packard nečekaně stouply

20.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 20. srpna (ČTK) - Tržby amerického výrobce počítačů Hewlett-Packard ve třetím čtvrtletí firemního finančního roku překvapivě stouply a přerušily šňůru 11 čtvrtletních poklesů za sebou. Plyne to z dnešního sdělení společnosti. Druhý největší producent počítačů na světě po čínské Lenovo se nyní kvůli ústupu poptávky po osobních počítačích chce přeorientovávat na výnosnější segmenty trhu počítačových technologií a prochází hlubokou restrukturalizací.

Tržby za čtvrtletí do konce července stouply v meziročním srovnání o jedno procento na 27,6 miliardy dolarů (581 miliard Kč). Analytici podle ankety agentury Reuters čekali v průměru pokles výnosů na rovných 27 miliard USD ze 27,2 miliardy USD před rokem.

Tržby v divizi osobních počítačů se zvýšily o 12 procent. Další součásti ale vykázaly stagnaci nebo pokles výnosů.

Čistý zisk firmy se propadl o 29 procent na 985 milionů dolarů, za poklesem ale stál hlavně odpis nákladů na restrukturalizaci v částce 649 milionů USD. Zisk na akcii očištěný od jednorázových položek skončil v souladu s odhady.

Hewlett-Packard v květnu oznámila, že zruší dalších 11.000 až 16.000 pracovních míst. Předtím již v rámci rozsáhlé restrukturalizace zveřejnila plány na zrušení 34.000 míst z celkového počtu přes 250.000 lidí.

Společnost se nyní pod vedením generální ředitelky Meg Whitmanové snaží snížit svou závislost na trhu s osobními počítači, který se potýká s odlivem zákazníků k počítačovým tabletům a chytrým mobilním telefonům. Chce se orientovat hlavně na počítačovou infrastrukturu, jako jsou servery, zařízení pro ukládání dat a síťový hardware.

Celosvětové dodávky osobních počítačů v letošním druhém čtvrtletí díky oživení poptávky ve vyspělých zemích stouply meziročně o 0,1 procenta na 75,8 milionu přístrojů, uvádějí červencové údaje výzkumné společnosti Gartner. Ukončily tak dva roky trvající pokles. Podle konkurenční výzkumné firmy IDC sice dodávky pokračovaly v poklesu, jeho tempo však bylo nejpomalejší za dva roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK