Markit: Průmyslová aktivita v USA rostla nejvíce za čtyři roky

21.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. srpna (ČTK) - Aktivita ve zpracovatelském průmyslu ve Spojených státech v srpnu stoupla. Tempo jejího růstu přitom překonalo odhady a bylo nejvyšší za více než čtyři roky. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery průmyslových firem, jehož předběžné výsledky dnes zveřejnila společnost Markit.

Předběžná hodnota indexu průmyslové aktivity za tento měsíc stoupla na 58 bodů z červencových 55,8 bodu, a dostala se tak na nejvyšší úroveň od dubna 2010. Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávali, že index naopak mírně klesne na 55,7 bodu. Pokud je hodnota indexu nad 50 body, signalizuje to růst aktivity.

Srpnový průzkum je dalším důkazem, že solidní tempo, jaké zpracovatelský sektor nabírá, během třetího čtvrtletí pokračuje a "celkové podmínky pro průmyslové podniky se zlepšují nejrychleji za více než čtyři roky", sdělil podle Reuters ekonom společnosti Markit Tim Moore.

Dílčí ukazatel produkce stoupl na 60,2 bodu z červencových 59,7 bodu. Ukazatel zaměstnanosti ve zpracovatelském sektoru stoupl na 54,6 bodu z 51,2 bodu v předešlém měsíci. Vyšplhal se tak na nejvyšší úroveň od loňského března.

Rychlý odhad Markitu se opírá o odpovědi od zhruba 85 procent oslovených manažerů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK