Pokles německé ekonomiky byl podle vlády zřejmě jen přechodný

22.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. srpna (ČTK) - Pokles německé ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí lze považovat jen za přechodnou záležitost, pokud ovšem nedojde k dalšímu vyostření ukrajinské krize. Ve své měsíční zprávě to dnes uvedlo německé ministerstvo financí.

"V případě, že se ukrajinská krize nebude dál vyostřovat a že se nevystupňují sankce, lze očekávat, že současné oslabení hospodářské aktivity je pouze přechodné," píše se ve zprávě.

Spolkový statistický úřad minulý týden oznámil, že hrubý domácí produkt Německa ve druhém čtvrtletí klesl o 0,2 procenta. "Pravděpodobně to souvisí s důsledky sankcí a negativními dopady ukrajinské krize na důvěru," uvedlo ministerstvo.

K poklesu německé ekonomiky podle ministerstva přispělo i geopolitické napětí v dalších částech světa a slabší hospodářský vývoj v eurozóně. Základní hospodářský trend v Německu, které je největší ekonomikou eurozóny, však zůstává příznivý, tvrdí zpráva.

Rusko tento měsíc zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovalo tak na západní sankce, uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Ruský list Vedomosti tento týden informoval, že Moskva by mohla zakázat i dovoz aut, pokud USA a EU uvalí na Rusko další sankce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK