Americké akcie zůstaly po vystoupení šéfky Fedu bez větších změn

22.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. srpna (ČTK) - Americké akcie zůstaly na konci úspěšného týdne bez větších změn a jejich hlavní indexy po čtyřech dnech růstu mírně oslabily. Vystoupení šéfky centrální banky USA (Fed) Janet Yellenové nepřineslo pro akciový trh nic nového a investoři sledovali vývoj na Ukrajině.

Dow Jonesův index v závěru obchodování ztratil 0,22 procenta na 17.001,22 bodu. Širší index S&P 500 oslabil po čtyřech dnech vzestupu o 0,20 procenta na 1988,41 bodu. Index technologického trhu Nasdaq naopak získal 0,14 procenta a uzavřel na 4538,55 bodu.

Za celý týden Dow Jones posílil o dvě procenta a S&P získal 1,7 procenta, což byly jejich nejsilnější týdenní přírůstky za čtyři měsíce. Index trhu Nasdaq vzrostl proti minulému pátku o 1,6 procenta. Všechny indexy zaznamenaly třetí týden růstu po sobě.

Yellenová uvedla, že americký trh práce nadále pociťuje dopady poslední těžké recese a že Fed by měl s budoucím zvyšováním úrokových sazeb postupovat opatrně. Vystoupení potvrdilo dosavadní postoj šéfky Fedu a nenaznačilo, kdy se začnou úroky v USA zvyšovat.

Investoři rovněž monitorují situaci na Ukrajině, kam dnes bez oficiálního souhlasu ukrajinských úřadů vjely desítky ruských kamionů s údajnou humanitární pomocí. Kyjev obvinil Rusko z porušení mezinárodního práva a z "přímé invaze".

Kurz dolaru reagoval na projev šéfky Fedu posílením. Devizový trh její vystoupení posoudil jako vyváženější než dosud, protože Yellenová rovněž uvažovala nad možností, že trh práce je na tom lépe, než se zdá. To by Fed mohlo přimět k rychlejšímu zvyšování úroků.

Dolar proti euru ke konci dne stoupl o 0,3 procenta na 1,3245 USD a předtím se vyhoupl až na 1,3229 USD, což byla jeho nejvyšší úroveň od loňského září. Proti jenu americká měna zpevnila o 0,1 procenta na 103,95 JPY a během dne vystoupila až na 104,18 JPY, maximum od počátku dubna. Dolarový index vůči koši šesti velkých měn vzrostl na 11měsíční maximum 82,456 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK