ČSÚ: Životní úroveň v Česku v porovnání s EU loni klesla

28.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Životní úroveň loni v Česku ve srovnání s původními 15 zeměmi eurozóny klesla, vyplývá to z dnešních informací zveřejněných Českým statistickým úřadem. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly totiž klesl na 74,1 procenta průměru zemí eurozóny. Předtím byl tři roky na 75 procentech.

České domácnosti loni spolu s pokračujícím nepříznivým ekonomickým vývojem zaznamenaly potřetí v řadě pokles čistých příjmů. "V roce 2011 příjmy domácností reálně klesly o 0,7 procenta, v následujícím roce o 1,3 procenta a v roce 2013 již o 3,1 procenta," uvedl analytik ČSÚ Lukáš Kučera.

Pokračující hospodářská recese ovšem podle Drahomíry Dubské z ČSÚ nevychýlila ekonomiku výrazněji z rovnováhy, protože deficit veřejných institucí se loni výrazně zlepšil na 1,5 procenta HDP.

Ve srovnání s průměrem celé Evropské unie by měla životní úroveň v Česku rovněž klesnout, a to na 80 procent průměru EU. Předtím byla tři roky na 81 procentech. V roce 2003 byla na 77 procentech. Slovensko zaznamenalo nárůst z 55 procent v roce 2003 na 76 procent loni, upozornili statistici.

Podle odhadů ministerstva financí v červencové makroekonomické predikci by měla životní úroveň v ČR letos ve srovnání se zeměmi eurozóny mírně stoupnout. Úroveň hrubého domácího produktu na obyvatele v poměru k eurozóně letos dosáhne podle úřadu 75 procent, loni to bylo 73 procent. Údaje MF ovšem vycházejí ze srovnání s původními 12 zeměmi EU.

Ekonomická úroveň zemí se srovnává na základě běžné parity kupní síly. To je poměr mezi měnami, který vyjadřuje schopnost zakoupit stejný soubor zboží nebo služeb v obou zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK