Ruské akcie a rubl kvůli vývoji na Ukrajině oslabily

28.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. srpna (ČTK) - Ruské akcie i rubl dnes prudce oslabily. Důvodem bylo obvinění, že Moskva poslala své vojáky na Ukrajinu, které zvyšuje pravděpodobnost zavedení nových sankcí vůči Rusku. Index moskevské akciové burzy MICEX klesl o 2,1 procenta na 1418 bodů. Dolarový index ruských akcií RTS oslabil o téměř čtyři procenta na 1212 bodů. Rubl se vůči dolaru propadl nejníže od března, napsala agentura Reuters.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes kvůli "vpádu ruských vojsk na Ukrajinu" zrušil plánovanou cestu do Turecka a svolal mimořádné zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany. Kvůli Ukrajině se dnes také mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN a Kyjev rovněž žádá, aby se sobotní mimořádný summit Evropské unie zabýval vojenskou pomocí Ukrajině a sankcemi proti Rusku.

Trhy padaly již dopoledne poté, co Kyjev potvrdil ztrátu strategicky důležitého města Novoazovsk a prohlásil, že na jeho dobytí se podílely kolony ruských vojáků a obrněné techniky. Napětí pak zhoršil lídr proruských rebelů Alexandr Zacharčenko, který v ruské státní televizi prohlásil, že po boku rebelů na východní Ukrajině bojují ruští vojáci, kteří jsou zde na dovolené.

Podle NATO na Ukrajině nyní bojuje více než tisíc ruských vojáků; Zacharčenko hovořil o několika tisících.

Přímé vojenské intervence Ruska na východní Ukrajině patří mezi největší obavy investorů do ruských akcií. Je pravděpodobné, že každý silový krok Moskvy vůči Ukrajině vyvolá další západní sankce vůči Rusku, které mohou poškodit ekonomiku nebo velké společnosti.

Nejnovější propad trhu přichází po dvou týdnech oživení, které vyvrcholilo v úterý setkáním Porošenka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na summitu v Minsku, kde oba státníci jednali o východisku z ukrajinské krize. Summit však nepřinesl žádný diplomatický průlom a následoval po něm protiútok rebelů na ukrajinské síly.

"Jsme přesvědčeni, že finanční trhy se staly příliš optimistické ve světle povzbuzujících prohlášení. Zdá se však, že boje zřejmě pokračují," uvedla ve své zprávě banka J.P. Morgan.

Rubl dnes vůči dolaru oslabil o 1,9 procenta na 36,87 rublu a ocitl se blízko nejnižší hodnoty od března, kdy se propadl na rekordní minimum 37 rublu za dolar. Vůči euru klesl o 1,7 procenta na 48,54 rublu na dolar. Ke koši měn složeného z eura a dolaru pak oslabil o 1,8 procenta na 42,13.

Výnosy ruských státních dluhopisů se splatností v roce 2023 dnes činily 9,64 procenta. Ve srovnání s předchozím dnem se zvýšily o 0,31 procentního bodu. Výnosy ruských eurobondů se splatností v roce 2030 vzrostly o 0,3 procentního bodu na 4,88 procenta.

Investoři dnes ignorovali finanční výsledky největší ruské banky Sberbank, které byly lepší, než se čekalo. Banka kvůli výprodejům na trhu, který měl dopad hlavně na likvidní tituly, oslabila o čtyři procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK