ČSÚ zveřejní zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky ve 2. čtvrtletí

29.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní aktualizované údaje o vývoji hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí včetně struktury vývoje ekonomiky. Podle prvního předběžného odhadů ze 14. srpna tuzemská ekonomika mezičtvrtletně stagnovala, analytici přitom čekali růst. Meziročně vykázala ekonomika za druhé čtvrtletí růst o 2,6 procenta.

Příčinou mezičtvrtletní stagnace byl podle Českého statistického úřadu pokles příjmů ze spotřební daně z tabákových výrobků způsobený předzásobením na konci loňského roku. Horší než očekávaný výsledek tehdy vykázala také ekonomika Německa, hlavního obchodního partnera Česka. Tamní hospodářství ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně kleslo o 0,2 procenta.

"Větší pokles německé ekonomiky a stagnace francouzské je pro ČR horší zprávou, než samotná stagnace české ekonomiky ve druhém čtvrtletí," uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Podstatné tak bude podle analytika ČSOB Petra Dufka, jak se v dalších měsících podaří českému hospodářství vypořádat s německým zpomalením, respektive zda německý útlum nebude trvalejší.

V prvním čtvrtletí český HDP vzrostl meziročně o 2,9 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Za celý rok by měl ekonomika podle odhadů stoupnout o více než 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK