Švýcarská ekonomika ve druhém čtvrtletí nečekaně zastavila růst

02.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bern 2. září (ČTK) - Růst švýcarské ekonomiky se ve druhém čtvrtletí nečekaně zastavil, hrubý domácí produkt se tak ve srovnání s prvními třemi měsíci roku nezměnil. Podkopal jej především slabší vývoz a také nižší investice ve stavebnictví. Vyplývá to ze statistických údajů, které dnes zveřejnila tamní vláda.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že ekonomika této alpské země za tři měsíce do června stoupne o 0,5 procenta. Dovozu se však dařilo více než vývozu a investice do stavebnictví se proti předchozímu čtvrtletí snížily o 0,7 procenta.

V meziročním srovnání švýcarská ekonomika ve druhém čtvrtletí nadále rostla, tempo ale zpomalila na 0,6 procenta z 2,1 procenta v předešlém čtvrtletí. Očekávalo se však, že hrubý domácí produkt se meziročně zvýší o 1,7 procenta.

"Trend ve vývozu není velkým překvapením. Na poměrně slabý příspěvek exportu poukazovala už data ze (zahraničního) obchodu. Překvapivější jsou slabé investiční výdaje, především v sektoru stavebnictví," sdělil ekonom Maxime Botteron ze společnosti Credit Suisse.

Šéf švýcarské centrální banky Thomas Jordan o víkendu v jednom rozhovoru řekl, že banka by kvůli větším makroekonomickým a geopolitickým rizikům mohla na zářijovém zasedání zhoršit odhad ekonomického růstu. Je také připravena intervenovat na devizovém trhu, aby zabránila dalšímu růstu kurzu měny.

Švýcarský frank v posledních týdnech posílil směrem k hranici 1,20 CHF za euro. To je úroveň, kterou banka v roce 2011 stanovila jako minimum s cílem chránit ekonomiku před negativními důsledky silné domácí měny. Frank posiloval k euru hlavně kvůli spekulacím, že Evropská centrální banka by mohla opět uvolnit svou měnovou politiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK