Ceny ropy klesají, podkopal je silný růst dolaru k euru po ECB

04.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po středečním prudkém oživení oslabují. Podkopal je silný růst kurzu dolaru proti euru po rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úroky a zahájit nákupy cenných papírů.

Severomořská ropa Brent kolem 17:10 SELČ ztrácela 40 centů na 102,38 USD za barel. Ve středu získala dva a půl dolaru a smazala úterní ztrátu, po níž se dostala na minimum od loňského 1. května. Americká lehká ropa WTI dnes ztrácela 80 centů na 94,75 USD.

ECB dnes nečekaně snížila úrokové sazby na nová rekordní minima. V boji proti deflaci a na podporu slábnoucí ekonomiky také oznámila, že příští měsíc začne od komerčních bank odkupovat zajištěné cenné papíry. Kurz eura na to reagoval propadem proti dolaru na minimum za 14 měsíců.

"Silnější dolar podkopává ceny ropy a snižuje pozitivní vliv překvapivého snížení sazeb ECB na širší trh," řekl agentuře Reuters Andrej Krjučenkov z londýnské pobočky ruské banky VTB.

Ropa zažívá v posledních dnech prudké výkyvy. Dolů ji srážejí obavy ze slabé globální poptávky při vysoké nabídce a také růst dolaru. Podporuje ji naopak geopolitická nejistota, zejména vývoj na Ukrajině a na Blízkém východě.

Pokles cen ropy dnes později zmírnily údaje o vývoji komerčních zásob v USA. Zásoby ropy tam v minulém týdnu klesly o 905.000 barelů, zásoby benzinu se pak snížily o 3,2 milionu barelů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 102,38 102,77 New York - Nymex WTI říjen 94,75 95,54

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK