Světové ceny potravin v srpnu klesly na čtyřleté minimum

11.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 11. září (ČTK) - Světové ceny potravin v srpnu klesly na nejnižší úroveň za čtyři roky. Odrážel se v tom zejména propad cen mléčných výrobků, který se prohloubil pod vlivem ruského embarga na jejich dovoz ze Západu. Uvedla to dnes organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Instituce zároveň zvýšila odhady letošní sklizně obilí, která tak skončí těsně pod loňskou rekordní úrovní.

Index FAO, který sleduje světové ceny obilnin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, klesl proti červenci o 7,3 bodu na 196,6 bodu, a ztratil tak 3,9 procenta. Nižší byly ceny všech kategorií potravin kromě masa. V červenci index oslabil o více než dvě procenta na šestiměsíční minimum.

Ceny mléka a mléčných výrobků klesly proti červenci o 11,2 procenta a v meziročním srovnání byly nižší o 18,9 procenta. Srazil je další pokles v zemích Evropské unie, které nemohou od srpna vyvážet do Ruska řadu potravinářského zboží.

FAO zvýšila odhad světové sklizně obilovin v tomto roce o 14 milionů tun na 2,512 miliardy tun, což by bylo jen 0,5 procenta pod loňským rekordem. U pšenice čeká sklizeň 716,5 milionu tun, o téměř deset milionů více, než předpovídala v srpnu. Odhad světových zásob obilovin na konci sezony, která končí v srpnu 2015, zvýšila FAO o 12 milionů na 616 milionů tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK