MMR zvýšilo odhadovanou letošní ztrátu peněz z EU na 33 mld. Kč

11.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Česku se nedaří zlepšit čerpání peněz z EU a dohnat nabrané zpoždění, od začátku roku je skutečné čerpání ve skluzu o 6,2 miliardy korun oproti predikcím. Podle pesimistického scénáře ministerstva pro místní rozvoj (MMR) tak letos hrozí nedočerpání až 33 miliard korun. Vyplývá to z materiálu, kterým se v noci na čtvrtek zabývala vláda. ČTK ho má k dispozici.

Ještě letos v únoru řídící orgány jednotlivých operačních programů odhadovaly nedočerpání v letošním roce na zhruba 21,6 miliardy korun. Podle červencové aktualizace se odhad nedočerpání pohybuje v rozmezí 19,4 až 24,4 miliardy korun.

MMR jako koordinátor evropských programů je však ještě pesimističtější. "Ze zkušeností s plněním predikcí z minulých let existuje reálné riziko, že zrychlené tempo čerpání nebude dodrženo a v takovém případě by mohlo podle pesimistických odhadů MMR nevyčerpání pro rok 2014 dosáhnout výše až 33 miliard korun," varuje v materiálu pro vládu ministerstvo.

V červenci se sice čerpání peněz mírně zlepšilo, když příjemci dotací dostali o půl miliardy více, než se původně předpokládalo, ani to však nedokázalo smazat ztrátu z předchozích měsíců. Řídící orgány jednotlivých operačních programů příjemcům dotací od začátku roku proplatily o 6,2 miliardy korun méně, než předpokládaly. Ministerstvo financí dostalo od začátku roku ke kontrole a poslání Evropské komisi (EK) k certifikaci žádosti v souhrnné hodnotě nižší oproti předpokladu dokonce o 9,3 miliardy korun.

MMR už dříve v reakci na únorovou zprávu vytvořilo krizové plány, které by měly snížit hrozící ztrátu až na 12 miliard korun. Kromě toho nyní přišel resort s dalšími opatřeními, jako je například změna vykazování způsobilých výdajů vůči EK nebo naplánování mimořádné certifikace na konci roku 2014.

Česká republika je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé EU. Loni nedočerpala až deset miliard korun, v celé EU to přitom bylo 16 miliard korun. MMR odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 60 miliard korun. Poslední možnost čerpat tyto peníze bude v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK