Next Finance:Černý trh s alkoholem klesl po zpřísnění na pětinu

11.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Černý trh s tvrdým alkoholem v důsledku zpřísnění pravidel pro jeho prodej výrazně klesl. Před metanolovou aférou, která začala před dvěma roky, představoval nelegální trh téměř 50 procent prodejů lihovin v ČR, v současné době se jeho podíl pohybuje okolo deseti procent. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnila společnost Next Finance. Stát na série otrav alkoholem, na které zemřelo takřka 50 lidí, zareagoval zpřísněním legislativy.

Státní kasa podle analýzy přicházela před metanolovou aférou jen na spotřební dani zhruba o 2,85 miliardy korun ročně. Chybělo také inkaso daně z příjmu a DPH. Kdyby navíc lidé věnující se pančování byli normálně zaměstnaní, odváděli by sociální a zdravotní pojištění a daň z příjmu. Celkem tak stát ročně přišel o 3,045 miliardy Kč, což odpovídá 0,08 procenta HDP, nyní je to podle odhadu 0,01 až 0,02. "O tuto částku lze díky novým opatřením navýšit příjmy státu. Stát na přísné regulaci vydělává," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Analytik nicméně dodal, že z čistě ekonomického pohledu není podle něj správným řešením represe, ale snížení daně. "Podle mě stojí za metanolovou kauzou vysoké zdanění lihu," uvedl. "Když už ale jednou máme vysoké zdanění, je také třeba mít přísnou kontrolu nad trhem, protože jinak jde o život," dodal.

Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahují jedovatý metylalkohol, vypukla začátkem září 2012. První oběti na životech byly hlášeny na severu Moravy. Po otravách prokazatelně zemřelo 47 lidí. Celkový počet poškozených byl kolem 140. Mnozí z těch, kteří otravu přežili, jsou těžce zdravotně postižení, někteří oslepli. Pančovaný alkohol z ČR prokazatelně zabíjel i v Polsku, kde zemřeli tři lidé.

Soud potrestal deset hlavních aktérů metanolové aféry vysokými tresty včetně doživotí. Kauzy dalších distributorů řeší soudy po celé zemi. Obžaloba hlavním aktérům kladla za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

V reakci na aféru loni parlament schválil zákon o povinném značení lihu. Zákon mimo jiné snížil objem nejvyššího povoleného balení a zavádí kauce nutné pro registraci obchodníků a výrobců lihovin. Přijal i novelu živnostenského zákona, která zavedla koncese pro prodejce lihu a lihovin. Výrobci podle nové legislativy museli také zavést do výroby kamerový systém, který má zamezit nelegální výrobě na legálních linkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK