Cena ropy Brent kvůli vyšší nabídce klesla na dvouleté minimum

11.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. září (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes propadla na dvouleté minimum pod 97 dolarů za barel. Tlak na ni vyvíjí rostoucí nabídka ropy na trzích a slabá poptávka, což převážilo spekulace, že boje na Blízkém východě by mohly omezit těžbu této strategické suroviny.

Brent míří dolů šest dnů v řadě. Dnes jeho cena klesla až na 96,72 USD za barel, tedy nejníže od července 2012. Později ztráty částečně zmírnila a před 18:00 SELČ se pohybovala na 97,38 USD za barel, tedy o 66 centů níž než hodnota ze závěru středečního obchodování.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se během dne propadla až na 90,43 USD za barel, nejníže od loňského května. Později ale ztráty smazala a večer SELČ přidávala více než třetinu dolaru na 92,17 USD za barel.

V červnu, když islámští radikálové zabrali několik ropných polí na severu Iráku, se cena za barel Brentu vyšplhala až na 115 USD. Z tehdejších maxim ale od té doby odepsala již více než 15 procent. Důvodem jsou dodávky suroviny z jiných zemí, které se zvyšovaly rychleji než poptávka po ropě.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes oznámila, že zpomalující růst světové ekonomiky výrazně zbrzdil poptávku po ropě v době, kdy dodávky - především ze Severní Ameriky - stabilně rostou. IEA také snížila odhad růstu poptávky po ropě pro tento a příští rok. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) přitom předpokládá, že příští rok bude na trzích více než milion přebytečných barelů ropy denně, pokud bude OPEC pokračovat v těžně na současné úrovni. OPEC již ve středu snížila odhad očekávané poptávky po ropě ze svých členů pro letošní i příští rok. Důvodem je právě větší nabídka z nečlenských zemí OPEC.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 97,38 98,04 New York - Nymex WTI říjen 92,17 91,67

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK