Slovensko v srpnu zůstalo v deflaci, pokles cen se zrychlil

12.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 12. září (ČTK) - Slovensko v srpnu zůstalo třetí měsíc po sobě v deflaci. Tempo meziročního poklesu spotřebitelských cen zároveň zrychlilo na 0,2 procenta z 0,1 procenta v červenci. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

Analytici očekávali, že se deflace neprohloubí. V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny na Slovensku klesly v srpnu o 0,2 procenta po červencovém poklesu o 0,1 procenta.

Deflace obvykle svádí spotřebitele k odkládání výdajů a podniky k odkládání investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti. To podkopává hospodářský růst a zaměstnanost. Slovensko už letos přitom v deflaci bylo, spotřebitelské ceny v meziročním srovnání klesaly od února do dubna.

Vývoj spotřebitelských cen na Slovensku v srpnu ovlivnily ceny potravin, které mají velký podíl na spotřebitelském koši. Ceny potravin v osmém letošním měsíci klesly meziročně o 1,7 procenta, v červenci byly potraviny proti loňsku levnější o 1,8 procenta.

Slovenská centrální banka (NBS) předpokládá, že ceny zboží a služeb letos na Slovensku příliš neporostou. NBS v poslední prognóze snížila odhad inflace na tento rok na 0,1 procenta. Zrychlení inflace očekává až v příštím roce, a to na 1,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK