Ceny ropy obnovily pokles, Brent se vrátil pod 98 dolarů

12.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne po dočasném oživení z více než ročních minim obnovily pokles a severomořská ropa Brent klesla zpět pod 98 dolarů za barel. Ropný trh zůstává pod tlakem rostoucí nabídky, slabé poptávky a silného kurzu dolaru.

Cena Brentu klesla v 16:35 SELČ o zhruba 80 centů na 97,30 dolaru za barel. Ve čtvrtek se propadla až na 96,72 USD, minimum od července 2012, nakonec se ale vrátila nad 98 dolarů. Brent za týden ztrácí přes 3,5 dolaru a míří ke svému nejprudšímu týdennímu propadu od počátku srpna.

Americká lehká ropa WTI oslabila o 30 centů na 92,52 USD. Ve čtvrtek sestoupila až na 90,43 USD za barel, nejníže od loňského května.

Ropa získala zpočátku podporu díky tomu, že podle některých investorů zašel její pokles příliš daleko. Později se ale znovu projevil silný klesající trend. Analytici firmy Jefferies Bache předpovídají, že Brent by ještě před pondělním večerním vypršením říjnového kontraktu mohl klesnout k 95 dolarům za barel.

Trh je ještě pod dojmem čtvrteční zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která kvůli ekonomickému útlumu v Číně a eurozóně snížila odhad růstu světové poptávky a poukázala na nárůst dodávek, zejména ze Severní Ameriky. IEA tím jen potvrdila platnost hlavních faktorů, které srážejí ceny ropy celé léto. Od léta navíc roste těžba v Libyi a příští měsíc by mohla dosáhnout hranice milionu barelů denně, odhadují analytici podle agentuy Reuters.

V červnu, když extrémní islamisté zabrali několik ropných polí na severu Iráku, se cena za barel Brentu vyšplhala až na 115 dolarů. Z tehdejších maxim ale od té doby odepsala již více než 15 procent.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 97,30 98,08 New York - Nymex WTI říjen 92,52 92,83

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK