Danaher koupí za 2,2 miliardy USD firmu Nobel Biocare

15.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Curych 15. září (ČTK) - Americký výrobce zdravotnického a průmyslového vybavení Danaher koupí za 2,2 miliardy dolarů (46,8 miliardy Kč) švýcarskou zdravotnickou společnost Nobel Biocare. Danaher se díky tomu stane největším výrobcem dentálních implantátů na světě, informovala dnes agentura Reuters.

Danaher je předním světovým dodavatelem vybavení a materiálu pro zubní ordinace, na trhu zubních implantátů má ale jen malý podíl. Analytici společnosti Vontobel očekávají, že tento trh se do roku 2025 zdvojnásobí na zhruba šest miliard USD. Nobel Biocare je teď druhým největším výrobcem zubních implantátů.

Podobně jako další výrobci kvalitních drahých implantátů i společnost Nobel Biocare se dostala do potíží po vypuknutí finanční krize. Spotřebitelé, zvláště pak na jihu Evropy, totiž výrazně snížili výdaje za drahé zubní ošetření, které většinou nehradí zdravotní pojišťovny.

Akcie Nobel Biocare se v polovině roku 2007 ocitly na novém rekordu, od té doby však ztratily zhruba 80 procent.

Danaher nabídl za jednu akcii Nobel Biocare 17,10 CHF (390 Kč). Ve srovnání se závěrečnou cenou akcií z 28. července, což je den předtím, než švýcarská firma oznámila, že jedná se zájemci o svém převzetí, to představuje nárůst zhruba 23 procent.

Dohodu již doporučilo představenstvo švýcarské společnosti. K dokončení transakce je ale nutné, aby ji schválilo ještě 67 procent akcionářů a povolily ji antimonopolní úřady. Danaher již spustil tendr na odkup akcií, převzetí by mohlo být dokončeno na přelomu letošního a příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK