Silničáři dokončili práce na první polovině dálnice D1 u Jihlavy

18.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Silničáři dokončili práce na první polovině dálnice D1 v úseku mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem, kde byl provoz ve směru z Prahy do Brna zcela uzavřen. Po dnešních 13:00 tak silničáři začnou s převáděním provozu do obou jízdních pásů, řekl ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Rychlostní omezení v úseku ale zůstane, silničáři budou i nadále pracovat ve středním dělícím pásu a na svodidlech. Proti plánům ŘSD z konce července je dnešní termín zhruba o měsíc opožděný.

Doprava bude po 13:00 vedena ve dvou zúžených pruzích v každém směru. V obou směrech ale bude kvůli pracím na svodidlech uzavřena část vozovky.

Podle předběžných informací by dokončovací práce ve středním pásu měly trvat do pátého října a poté by se v řádu dnů mohl celý úsek otevřít pro běžný provoz. Hotový povrch na první polovině dálnice mají dosud dva ze čtyř modernizovaných úseků. Koncem července dělníci dokončili úsek Šternov - Psáře a začátkem srpna úsek Loket - Hořice. Na rozdíl od nich se ale u Lhotky nebude před zimou pokračovat s výměnou povrchu na druhé polovině dálnice a tyto práce budou odloženy na jaro.

Nejstarší část tuzemská dálnice D1 mezi Prahou a Brnem je zhruba deset let za svojí životností. Kvůli prasklinám betonových desek rozhodlo ministerstvo dopravy v roce 2011 o její celkové opravě. Celá akce mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard Kč. Kromě rozšíření povrchu vozovky o 75 centimetrů po obou stranách silničáři zahájili několik lokálních oprav poškozených vozovek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK