Fondům J&T se letos daří

19.09.2014 | , J&T Banka
Komerční sdělení


Dobré výsledky fondů, které se zaměřují na high yield dluhopisy, doplňuje i akciový fond J&T Opportunity, který od začátku roku zhodnotil investice o 7,5 % a za posledních 12 měsíců vzrostl o 10,5%. Co stojí za úspěchem fondů a jaké jsou vyhlídky do konce roku 2014, prozrazuje portfolio manažer Martin Kujal.

Jak byste ve stručnosti zhodnotil letošní situaci na českém trhu s fondy?

Český investor zůstává konzervativní, nicméně nízké zhodnocení vkladů a fondů peněžního trhu jej přece jen vede k tomu, že se zajímá o výnosnější produkty.

Jaké mají investoři alternativy?

Z hlediska vývoje různých druhů aktiv je letošní rok investorsky vesměs příznivý. Ačkoli s tím na začátku roku málokdo počítal, daří se nadále dluhopisům, a to jak podnikovým obligacím, tak i konzervativním státním dluhopisům.  Od začátku roku rostla i většina akciových trhů – nejvíce v Americe a po horším začátku roku přinesly kladné zhodnocení také investice na rozvíjejících se trzích.

Které události měly na tržní vývoj největší vliv?

Přes poměrně dramatický geopolitický vývoj (Ukrajina, Sýrie) spoluvytvářely náladu na finančních trzích nadále především nestandardní kroky centrálních bank. Např. Evropská centrální banka v létě snížila depozitní sazbu do záporných hodnot a chystá se na trzích vykupovat zajištěné dluhopisy. Bank of Japan nebo americký FED nadále vykupují státní dluhopisy, i když FED objemy nákupů postupně snižuje.

Kdy se dá očekávat, že se situace vrátí k normálu – tj. nebudou se odkupovat státní dluhopisy, začnou opět chodit úroky za uložení peněz v bankách atp.?

Nejblíže návratu k normálu se zdají být Spojené státy americké. Nyní se předpokládá, že první zvýšení úrokových sazeb (po ukončení nestandardních opatření) přijde na řadu zhruba v polovině příštího roku. Trhy budou tento proces pozorně sledovat. Panuje obava, že ceny aktiv budou závislosti na nulových úrokových sazbách jen těžce odvykat.

Jak se zatím v letošním roce daří fondům J&T Banky?

Naše fondy pro veřejnost dosáhly od začátku roku kladného zhodnocení ve všech pokrývaných segmentech. Nejlépe si vedl J&T Opportunity, který se zaměřuje na akciové investice.  Kurs fondu od začátku roku vzrostl o 7,5 % (+10,5 % za 12 měsíců). Dlouhodobě úspěšný konzervativní fond zaměřený na dluhopisy J&T Flexibilní posílil o 4,3 %. Stabilní výnos dodaly i fondy zaměřené na high yield podnikové dluhopisy. J&T Money CZK zhodnotil investice o 3,8 % a J&T Bond CZK o 3,3 %. Fond zaměřený na komoditní trhy J&T Komoditní vzrostl o 1,7 % od začátku roku. Přes pokles na komoditních trzích fond na rozdíl od konkurenčních produktů na českém trhu udržel kladné zhodnocení.

Jaký je váš výhled do konce roku?

Jak jsem už naznačil výše, v případě, že američtí centrální bankéři začnou vážně uvažovat o zvyšování úrokových sazeb, může být investiční prostředí na podzim náročnější, než tomu bylo doposud. Zejména pro dluhopisy by se radikálně začalo měnit prostředí, na které si investoři za poslední roky zvykli. Dále by také pravděpodobně posiloval americký dolar a to by mohlo vyvolat turbulence na rozvíjejících se trzích.

A jak by se v takovém případě měnila vaše investiční strategie?

Snažíme se reagovat už v předstihu. Máme poměrně málo dlouhodobých státních dluhopisů (J&T Flexibilní) a preferujeme kratší podnikové dluhopisy. Ve fondech J&T Money CZK a J&T Bond CZK jsme snížili podíl těch cizoměnových dluhopisů, které by mohly citlivě reagovat na turbulence na trzích. U dluhopisových fondů bychom, pokud se scénář růstu sazeb naplní, ještě zkrátili průměrnou dobu do splatnosti portfolia. U akciového fondu by bylo na místě vyhýbat se větším alokacím do rozvíjejících se trhů, u komoditního fondu ubrat komodity citlivé na silnější dolar (např. ropu) a preferovat oproti tomu expozici do komoditních akcií (rafinerie).

Objevily se v portfoliích high yield fondů v poslední době nějaké nové tituly?

Portfolio postupně rozšiřujeme a diverzifikujeme do dalších emisí. V poslední době to byl zajištěný dluhopis provozovatele horských středisek Tatry Mountain Resorts. Investovali jsme také do cenných papírů vydaných skupinou EP Industries.

Chystáte nějaké produktové novinky?

Připravili jsme tři nové fondy životního cyklu, které jsou určené především k dlouhodobému pravidelnému spoření. Klient si vybere fond nejbližší svému investičnímu horizontu, což může být např. jeho předpokládaný odchod do penze. Fond s delším horizontem bude investovat agresivněji s cílem především reálně zhodnotit investované prostředky. Jak se bude blížit konec investičního horizontu, fond se automaticky bude přesouvat směrem ke konzervativním investicím, aby ochránil již naspořené prostředky. 

Věříme, že dlouhodobé spoření se zapojením výnosnějších aktiv má smysl. Vezmeme-li v úvahu tristní výhled našeho penzijního systému, tak bych považoval budování soukromého zabezpečení na důchod za přímo nezbytné.

Proč se vyplatí uvažovat o zahrnutí fondu do svého investičního portfolia?

Kromě pohotovostní finanční rezervy by vaše úspory neměly ležet ladem a ztrácet reálně (po zahrnutí inflace) na hodnotě. Investujme a podílejme se tak na budoucí prosperitě. Fondy jsou jen jednou z cest, jak investovat. Ale je to varianta nenáročná, šetří čas a energii, přičemž náklady má investor pod kontrolou.






Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení