Růst v čínském průmyslu v září díky zakázkám nečekaně zrychlil

23.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 23. září (ČTK) - Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v září nečekaně zrychlila tempo růstu. Zaměstnanost v tamních továrnách však klesla na nejnižší úroveň za pět a půl roku. Plyne to z dnešních předběžných údajů z průzkumu banky HSBC mezi nákupními manažery čínských továren.

Index nákupních manažerů HSBC stoupl tento měsíc na 50,5 bodu ze srpnových 50,2 bodu. Index se tak vzdálil hranici 50 bodů, která na stobodové škále odděluje růst od poklesu. Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávali, že růst průmyslové aktivity se na této hranici zastaví.

Dílčí ukazatel zaměstnanosti ale ztratil více než jeden bod a propadl se až na 46,9 bodu, tedy nejnižší hodnotu od února 2009, kdy se řada zemí potýkala s finanční krizí. Propad vývozu tehdy způsobil, že se miliony Číňanů ocitly bez práce.

Pokles ukazatele zaměstnanosti by mohl dělat starosti čínské komunistické vládě, která si nade vše cení sociální stability, podotkl Reuters. Peking již dříve naznačil, že bude shovívavý k pomalejšímu ekonomickému růstu, pokud to nezasáhne zaměstnanost.

\"Obrázek je smíšený, nové objednávky a nové vývozní zakázky zaznamenaly jisté zlepšení. Index zaměstnanosti se ale dál snížil\" a tlaky na zpomalení růstu spotřebitelských cen nabraly na síle, uvedl podle Reuters ekonom společnosti HSBC Čchü Chung-pin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK