Japonská SoftBank jedná o převzetí studií DreamWorks

28.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/New York 28. září (ČTK) - Japonská společnost SoftBank jedná o převzetí amerických studií DreamWorks Animation, která se proslavila filmy jako je Shrek nebo Madagaskar. Informoval o tom server Hollywood Reporter, podle něhož jsou Japonci ochotni zaplatit vysokou prémii. SoftBank minulý týden vydělala asi 4,6 miliardy dolarů (100 miliard Kč) díky prodeji akcií internetové společnosti Alibaba.

Částka, kterou SoftBank prodejem akcií získala, by jí na nákup studií bez problémů stačila. Za jednu akcii DreamWorks je přitom ochotna zaplatit 32 dolarů, což je proti poslední zavírací ceně na burze prémie 43 procent. Hodnota studií by se tak pohybovala kolem 3,4 miliardy dolarů. Ani jedna z firem se k informacím serveru prozatím nevyjádřila.

Převzetím společnosti DreamWorks, kterou řídí hollywoodský producent Jeffrey Katzenberg, by ze SoftBank učinilo druhý japonský technologický podnik, který převezme studia z Hollywoodu. Tím prvním je společnost Sony, která v roce 1989 převzala studia Columbia Pictures.

Ačkoli SoftBank prodala část podílu v Alibabě, dál si v ní nechává 32 procent. Zůstává tak největším akcionářem. Před časem měla SoftBank zájem o amerického operátora T-Mobile US, od záměru ale ustoupila kvůli odporu tamních regulačních úřadů. Významné podíly má ale SoftBank v mnoha jiných podnicích, například v americké telekomunikační společnosti Sprint, internetovém portálu Yahoo Japan nebo ve výrobci on-line her GungHo Online Entertainment.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK