Odbory doporučují zaměstnancům vyjednávat o růstu platů o 5 pct

02.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Odbory doporučují pro příští rok vyjednávat se zaměstnavateli o růstu mezd o pět procent. Podle předáků ekonomika oživuje a firmy přidání zvládnou. Novinářům to dnes řeklo vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zaměstnanci státu a veřejného sektoru by si již od letošního listopadu měli polepšit o 3,5 procenta.

\"Nárůst kolem pěti procentních bodů je naprosto logický. Firmy na to mají, není možno se domnívat, že by nastaly zásadní problémy. Požadavek na zvýšení mezd není odtržený od reality,\" uvedl předseda ČMKOS Josef Středula. Podle něj krizi odnesli nejvíc právě pracovníci, jimž klesala reálná mzda. \"Zaplatili to snížením životní úrovně,\" podotkl předák.

Odbory poukazují na to, že ekonomika postupně oživuje v řadě odvětví. Podle Středuly i stavebnictví má nejvíc nových zakázek za poslední tři roky.

Kolektivní smlouvy či takzvané smlouvy vyššího stupně chrání v Česku 46 procent zaměstnanců. Podle loňské analýzy ČMKOS byla ve firmách a institucích, kde se tyto dohody uzavřely, téměř o 2900 korun vyšší průměrná mzda než celorepublikový průměr. Průměrný výdělek tam dosahoval téměř 27.400 korun. Podle analýzy se ale vždy nepodařilo v krizi dřívější standard udržet, klíčové bylo hlavně zachování pracovních míst.

ktk mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK