Hlášení dovozů živočišných produktů bude od pátku přísnější

02.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Dovozci potravin živočišného původu budou od pátku muset nahlašovat Státní veterinární správě (SVS) příchod zásilky zboží již dva dny před jejím přijetím, namísto dosavadních 24 hodin. Nově budou muset do formuláře uvádět také informaci o ceně výrobku. Nařízení vlády zpřísňující nahlašovací povinnost bylo dnes zveřejněno ve Sbírce zákonů a v pátek nabude účinnosti, informovala dnes SVS. Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky má zpřísnění předpisů zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny v důsledku ruského embarga na jejich dovoz.

\"Informace o zásilkách jsou SVS využívány výhradně k organizaci úředních kontrol a k nediskriminačnímu ověřování toho, zda potraviny vyrobené v podnicích mimo ČR, které nejsou dozorovány inspektory SVS, splňují stejné požadavky, jako potraviny vyrobené v ČR,\" uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal.

Kromě údaje o druhu a množství přicházejícího živočišného produktu, odesílateli a adrese místa určení či způsobu úpravy výrobků bude příjemce potraviny muset uvést také údaje o předpokládané prodejní jednotkové ceně v místě dodání či prodeje bez DPH. Informaci budou příjemci oznamovat příslušné krajské veterinární správě prostřednictvím zvláštního formuláře zveřejněného na webu www.svscr.cz. Uvedení údajů o ceně má podle ministerstva zemědělství pomoci kontrolním úřadům zacílit na problematické zboží.

U potravin živočišného původu nahlašovací povinnost dovozců platí již od května 2011. Až dosud museli hlásit informace o zásilce minimálně jeden den dopředu.

Nařízení jsou reakcí na ruský zákaz dovozu řady potravin a zemědělských komodit ze Západu. Na unijním trhu tak vzniká přetlak, a ceny komodit jdou dolů. Výkupní ceny jablek a zeleniny byly začátkem září meziročně až o polovinu nižší. U

Podle odhadu ministerstva zemědělství přijdou tuzemští vývozci zemědělských a potravinářských produktů na tržbách o 250 až 300 milionů Kč. Propad cen v důsledku přetlaku zboží na unijním trhu jim může podle Potravinářské komory způsobit až miliardové škody.

Podobně jako u živočišných produktů má nově začít nahlašovací povinnost na základě koncem září přijatého vládního nařízení platit také pro vybrané rostlinné produkty. Jurečka dnes ČTK řekl, že nařízení by mělo začít platit příští týden poté, co bude zveřejněno ve Sbírce zákonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK