ECB nechala základní sazbu na rekordním minimu 0,05 procenta

02.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Neapol 2. října (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Investoři nyní čekají na odpolední tiskovou konferenci jejího šéfa Maria Draghiho. Guvernér by měl představit podrobnosti k novému plánu nákupů cenných papírů, který banka představila v září a jímž chce podpořit stagnující ekonomiku eurozóny a odvrátit přízrak deflace.

ECB se základní sazbu nečekaně rozhodla snížit na začátku září. Banka tehdy také oznámila, že začne poprvé dodávat do ekonomiky eurozóny nové peníze prostřednictvím nákupů cenných papírů od komerčních bank. K razantním opatřením ji přimělo oslabování západoevropské ekonomiky a nový pokles inflace.

Podle nedávných zpráv evropských statistiků zpomalování inflace v zemích platících eurem pokračovalo i v září. Meziroční míra inflace zde podle prvního odhadu zvolnila na 0,3 procenta, hluboko pod cílovou úroveň dvou procent i pod úroveň jednoho procenta, kterou ECB označuje za \"nebezpečnou zónu\".

Draghi bude mít tiskovou konferenci v bývalém královském paláci v Neapoli, kde se tentokrát pravidelné zasedání Rady guvernérů ECB koná. Před budovou se shromáždily stovky demonstrantů, na které dohlíží pořádková policie. Demonstranti nesli transparent s nápisem namířeným proti ECB, a řečníci v projevech kritizovali výdajové škrty či nezaměstnanost, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK