Firma Warrena Buffetta vstupuje na pole prodeje automobilů

02.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Omaha (USA) 2. října (ČTK) - Investiční společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta vstupuje na pole prodeje automobilů. Firma dnes oznámila, že koupí soukromě vlastněného automobilového prodejce Van Tuyl Group a zakládá s ním novou automobilovou divizi. Cenu transakce ale společnost Berkshire Hathaway nezveřejnila.

Van Tuyl Group se označuje za největšího soukromě vlastněného prodejce automobilů v USA. Podle agentury AP má 78 nezávisle fungujících dealerů a více než sto franšíz v deseti státech unie. Po převzetí se přejmenuje na Berkshire Hathaway Automotive a sídlit bude v Dallasu.

Berkshire Hathaway ovládá více než 80 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích od maloobchodu přes pojišťovnictví po železniční dopravu a energetiku. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, jako je Coca-Cola, IBM anebo American Express.

Buffett si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku \"věštec z Omahy\" a pode posledního žebříčku časopisu Forbes je druhým nejbohatším Američanem s majetkem 67 miliard dolarů.

Buffett v televizní stanici CNBC uvedl, že v roztříštěném sektoru prodeje automobilů vidí značné příležitosti. Nynějšího výkonného šéfa převzaté firmy Larryho Van Tuyla pověřil vedením nové automobilové divize. Jeho úkolem bude vyhledávat další možné akvizice na tomto trhu, uvedl Buffett.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK