České dráhy nebudou od prosince zdražovat více než o inflaci

05.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - České dráhy nebudou v novém jízdním řádu zdražovat více než o inflaci, v mezinárodní dopravě vůbec. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz. Počet dopravních spojů se nezmění. Nový jízdní řád bude platit od prosince.

 

\"Se změnou cenové politiky nepočítáme. V mezinárodní dopravě nepočítáme s žádným navýšením, u vnitrostátních spojů by zvýšení cen nemělo přesáhnout inflaci,\" uvedl Kurucz. Česká národní banka předpokládá v tomto roce inflaci 1,5 procenta.

Počet dopravních spojů bude zhruba stejný, denně vypravují ČD asi 7000 spojů, upozornil Kurucz. \"Někde se posílilo, jinde si objednávky škrtly,\" podotkl.

České dráhy se v pololetí vymanily ze ztráty a vykázaly zisk po zdanění 158 milionů korun. Loni v pololetí skupina Českých drah vykázala ztrátu 510 milionů korun. Podle Kurucze stojí za zlepšením výsledků mimo jiné zvýšení tržeb u osobní dopravy a provozní úspory. Loňská ztráta 1,9 miliardy Kč může být v roce 2014 až o polovinu nižší, dodal Kurucz.

Počet cestujících se za prvních osm měsíců roku zvýšil meziročně o 645.000. \"Je to díky akčním projektům, jako je třeba doprava na festivaly, sportovní akce,\" poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK