Fed je znepokojen silným dolarem a slabou evropskou ekonomikou

08.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. října (ČTK) - Představitele americké centrální banky (Fed) čím dál více znepokojují možné negativní dopady, které může mít na vyhlídky ekonomiky Spojených států slabý hospodářský růst v Evropě spolu se silnějším dolarem. Vyplývá to ze zápisu ze zářijového zasedání Fedu, který dnes banka zveřejnila. Zápis také naznačil, že Fed nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb, což vedlo k výraznému nárůstu cen amerických akcií.

Představitelé Fedu se podle zápisu na zářijovém zasedání shodli, že začnou zvyšovat úrokové sazby teprve v případě, že pro tento krok budou hovořit ukazatele sledující zdraví ekonomiky a inflaci. Fed ve svém zářijovém prohlášení zopakoval, že hodlá držet krátkodobé úrokové sazby na nízké úrovni ještě \"po značnou dobu\" od ukončení nákupu dluhopisů, které se očekává tento měsíc.

Nízké úrokové sazby jsou příznivé pro akciový trh, protože podporují spotřebitelské výdaje a firemní investice. Hlavní indexy amerických akcií po zveřejnění zápisu vykazovaly více než jednoprocentní růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK