Prodej mobilů v ČR v pololetí stoupl o 11 procent na 1,3 milionu

09.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Prodej mobilních telefonů na českém trhu v prvním pololetí stoupl o více než 11 procent na zhruba 1,3 milionu. Nejvíce se na růstu podílel segment chytrých telefonů, který meziročně stoupl o 19 procent. ČTK to dnes sdělila analytická firma GfK

\"Překvapením do jisté míry je i vývoj klasických telefonů, kterých se prodalo ve zmíněném období zhruba stejně jako minulý rok,\" uvedl Radek Bulíř z GfK. Podíly jednotlivých značek GfK nezveřejňuje. Podle neoficiálních informací stále vede Samsung před Nokií.

V segmentu chytrých telefonů s operačním systémem je z hlediska prodejů nejdůležitější kategorie s úhlopříčkou od čtyř do pěti palců. Ta představovala za první půlrok téměř tři čtvrtiny veškerých prodaných smartphonů.

\"Celkově můžeme říci, že zákazníci dávají přednost zařízením s větší úhlopříčkou než tomu bylo v minulosti. Jak roste technologická vybavenost telefonů, tak se pozitivně vyvíjejí i telefony podporující například technologie NFC a LTE. Navíc pro operátory jsou v současné době telefony podporující LTE síť jedny z nejdůležitějších,\" dodal Bulíř.

Nejvíce telefonů prodávají mobilní operátoři. Jejich podíl na trhu se pohybuje okolo 40 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK