Šéf Heureka.cz: Obrat českých e-shopů letos překročí 67 mld. Kč

09.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Obrat českých e-shopů letos překročí hranici 67 miliard korun. Útraty Čechů na internetu se tak meziročně zvýší o 16 procent. I nadále je nejoblíbenějším sortimentem na internetu elektronika, vzrostl ale zájem o kosmetiku a oblečení. Na konferenci ShopRoku Meeting to dnes uvedl ředitel srovnávače cen Heureka.cz Tomáš Braverman.

\"Internet opět o něco více ukrojil svůj podíl na celkovém obratu maloobchodu. Internetový prodej se na celkovém maloobchodním obratu podílí 6,6 procenty,\" řekl Braverman.

Nejčastěji podle něj lidé nakupují on-line elektroniku, jejíž podíl tvoří téměř 30 procent. Meziročně však zájem o elektroniku téměř nevzrostl. Nejdynamičtěji rostoucími kategoriemi jsou kosmetika a zdraví (+29 procent) a oblečení a móda (+15 procent). Novinkou je také stále častější nákup potravin on-line.

Podle Bravermana tempo růstu počtu e-shopů zpomaluje. \"Aktuální počet e-shopů na českém trhu je 37.200. Trendem v tomto směru se stává především posilování pozic silných hráčů a malých specializovaných e-shopů,\" dodal. V porovnání s loňským rokem se počet e-shopů zvýšil o 200.

Stejně jako loni byla letos mezi zákazníky nejrozšířenější platba dobírkou, kterou využívalo téměř 39 procent zákazníků. Loni to bylo 45 procent. Obliba dobírky dlouhodobě klesá, zájem naopak roste o platby v místě osobního odběru, které využívá už téměř třetina zákazníků.

\"Za tímto trendem stojí mimo jiné i masivní nárůst počtu kamenných výdejen e-shopů a dalších odběrných míst. Navíc zboží, které nakoupili on-line, mají zákazníci pod kontrolou a mohou se ujistit, že dorazilo. Tento způsob nákupu je velmi podobný tomu v klasickém retailu, což je Čechům blízké,\" dodal Braverman.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK