Zraněný spolujezdec při dopravní nehodě. Kdo odpovídá za jeho škodu?

14.10.2014 | , VISIBILITY s.r.o.
Komerční sdělení


Každá jízda automobilem v dnešním hustém provozu představuje nebezpečí. Nejenom pro vás, ale i pro vaše spolujezdce. Jako správní řidiči určitě dbáte na to, aby se jim nic nestalo. Kdo ale zodpovídá za škodu na jejich zdraví v případě dopravní nehody?

Samozřejmě, že za jejich bezpečí zodpovídáte vy. A to zejména bezpečnou jízdou a dodržováním dopravních přepisů. Co když se ale spolucestující nepřipoutají?

Řidiči nemohou odpovídat za jiné

Používání bezpečnostních pásů je součástí dopravních předpisů. Za nedodržování tohoto předpisu vám jako řidičům hrozí ztráta 3 trestních bodů a tučná pokuta. Pokud v automobilu převážíte další osoby, měli byste je na existenci tohoto pravidla upozornit. Tím ale vaše odpovědnost v rámci předpisů končí.

Své spolujezdce ale k připoutání donutit nemůžete. Pouze ve velice výjimečných případech. Těmi může být věk (zejména u dětí) nebo zdravotní stav přepravované osoby. Spolujezdci za používání bezpečnostních pásů přebírají plnou zodpovědnost. Mohou si při silniční kontrole vysloužit od policistů pokutu, stejně tak jako vy. 

Nehoda a nepřipoutaný spolujezdec = nulový nárok na odškodné

Pokud způsobíte dopravní nehodu, při které dojde ke zranění spolujezdce, jste za tuto škodu odpovědní. Odškodnění je následně pokryto z vašeho povinného ručení. To platí ale pouze v případě, že vaši spolucestující byli připoutaní. 

Pojišťovny se na tyto situace velmi pečlivě zaměřují. Jsou si totiž moc dobře vědomy skutečnosti, že bezpečnostní pásy a povinnost používat je, ignorují zejména spolujezdci. 

Náklady vynaložené na léčbu pak může pojišťovna vymáhat přímo po zraněné osobě. Nikoli po řidiči, který nemůže odpovídat za to, že jeho spolujezdec poruší zákony a nepřipoutá se. 

Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení