Bank of America se propadla do ztráty kvůli sporu kolem hypoték

15.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. října (ČTK) - Společnost Bank of America se v letošním třetím čtvrtletí propadla do ztráty 70 milionů dolarů (1,5 miliardy Kč) po zisku 2,2 miliardy dolarů před rokem. Výsledky podniku zasáhly především náklady související s urovnáním sporu ohledně prodeje hypotečních cenných papírů před příchodem finanční krize, píše agentura Reuters.

Bank of America je druhou největší bankovní společností ve Spojených státech. V srpnu se dohodla s americkou vládou, že zaplatí rekordních 16,65 miliardy dolarů za urovnání obvinění, podle kterého poskytovala investorům o nabízených hypotečních cenných papírech zavádějící informace. Banka tehdy uvedla, že dohoda jí ve třetím čtvrtletí zřejmě sníží zisk před zdaněním o 5,3 miliardy dolarů.

Americké banky prodávaly před krizí, tedy ještě v době realitního boomu, hypoteční cenné papíry, aniž zákazníky dostatečně informovaly o jejich rizicích. Následná hypoteční krize vedla k propadu cen těchto široce prodávaných cenných papírů, což přispělo k rozpoutání globální finanční krize.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK