Fed: Ekonomika USA pokračuje v mírném růstu

15.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. října (ČTK) - Americká ekonomika v posledním měsíci a půl pokračovala v mírném růstu a její expanze byla patrná ve většině regionů Spojených států. V pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha to dnes uvedla americká centrální banka (Fed).

Vyjádření zprávy, založené na dílčích hlášeních od Federálních rezervních bank z jednotlivých dvanácti měnových distriktů, byla podobná formulacím z poslední Béžové knihy z počátku září. Fed tím potvrdil obraz stabilního hospodářského růstu i přes poslední známky určitého oslabování.

\"Většina distriktů hlásí růst spotřebních výdajů, jehož tempo se pohybuje od skrovného k mírnému,\" uvedl Fed. Oslabení ale zpráva zaznamenala u spotřebitelských výdajů v oblasti New Yorku. To by odpovídalo dnešním statistickým údajům, podle nichž maloobchodní tržby v USA v září nečekaně výrazně klesly.

Fed rovněž poznamenal, že řada oblastí hlásí mírný růst mezd. Několik z nich ale pocítilo zesílené tlaky na růst v sektorech stavebnictví nebo průmyslu.

Fed použije zprávu na svém příštím zasedání na konci října. Údaje z ekonomiky zatím nenaznačují, že by musel zahájit zvyšování úrokových sazeb dříve než kolem poloviny příštího roku, jak se zatím všeobecně očekává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK