Pojišťovny odhalily podvody za tři čtvrtě mld. Kč, více než loni

16.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Detektivové největších domácích pojišťoven odhalili za tři čtvrtletí podvody za více než tři čtvrtě miliardy korun, což je meziročně o desítky milionů více. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami. Stále převládají podvody v pojištění aut, roste ale podíl podvodů v úrazovém a životním pojištění. Nejvíce případů je tradičně v Praze.

Během devíti měsíců roku odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody za 365 milionů korun, což je o 20 milionů více než ve stejném období loni. Téměř polovina odhalené podvodné činnosti opět připadá na Prahu, která z tohoto pohledu představuje dlouhodobě nejproblematičtější území. Na druhém konci žebříčku se potom umístily Zlínský kraj a Vysočina. Spolu s Olomouckým krajem patří mezi regiony, kde se podvádí nejméně.

\"Již po několikáté se potvrdilo, že podvodníkům svědčí anonymita hlavního města. Meziročně jsme zde zaznamenali nárůst pokusů o podvodnou činnost, a to o více než 50 procent,\" uvedl ředitel útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti ČP Jaromír Kaděra. V prvních třech čtvrtletích roku zatím tvoří objem pojistných podvodů spáchaných na území Prahy více než 40 procent všech odhalených pojistných podvodů.

Generali přišla do konce září na podvody za více než 39 milionů korun, loni ve stejném období to bylo o milion méně. Poměrně výrazně se však zvýšil počet trestních oznámení, která pojišťovna podala na podvodníky. Proti loňským 22 jich letos bylo za devět měsíců 28. Stejně jako v minulosti se lidé nejvíce dopouštěli pojistných podvodů především v souvislosti s pojištěním motorových vozidel. \"Časté stále jsou takzvané oportunistické podvody, kdy se poškozený s reálnou škodou snaží uplatnit i škody, ke kterým nedošlo,\" řekl ČTK mluvčí Generali Jiří Cívka.

Od ledna do konce září odhalila Allianz 950 podvodníků, kteří se snažili okrást pojišťovnu o 135 milionů Kč. Loni tato částka ve stejném období byla 90 milionů Kč. Při odhalování pojistných podvodů jim pomáhá stále více vedle kriminalistických metod také moderní technika. V případě Allianz jde o hlasovou analýzu. \"Tento přístroj vznikl v Izraeli a původně byl určený pro armádní účely,\" upozornil ředitel úseku právního a odhalování pojistných podvodů Allianz Ludvík Bohman.

Kooperativa šetřila přes 1000 podezřelých případů. \"Ve 195 z nich se nám podařilo prokázat podvodné jednání a v deseti případech jsme na pachatele podali trestní oznámení. Uchráněná hodnota dosáhla 130 milionů Kč,\" uvedl vedoucí bezpečnostního odboru Vojtěch Stavný. Za stejné období loni to bylo 200 podvodů a uchráněná hodnota byla 170 milionů Kč.

Zejména u podvodů v životním pojištění podle něj stále častěji jde o práci organizovaných skupin, které využívají falešné lékařské zprávy od \'spolupracujících\' lékařů. A stejnou pojistnou událost tito podvodníci většinou zkusí uplatnit u více pojišťoven. Odhalení takovýchto skupin je prý většinou časově náročné. \"Úplně nejrychleji rostou podvody se životním a úrazovým pojištěním, i když zastoupené jsou nejméně,\" souhlasil Bohman.

Za tři čtvrtletí prošetřovali specialisté České podnikatelské pojišťovny 800 podezření. Ve 194 z nich se podařilo prokázat podvodné jednání. Uchráněná hodnota dosáhla 66 milionů Kč. Vedle autopojištění přibývá pokusů o pojistný podvod i v majetkovém pojištění, a to jak v pojištění občanském, tak podnikatelském. Tam nejčastější příčinou bývá úmyslně založený požár. \"Proti předchozím letům evidujeme narůstající počet pojistných podvodů také v pojištění majetku a odpovědnosti za škody,\" podotkl šéf bezpečnostního odboru ČPP Aleš Haisl.

Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK