Slabé investice a méně vrtů prý mohou snížit těžbu ropy v Rusku

22.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 22. října (ČTK) - Nedostatečné investice a menší počet hloubených vrtů by v Rusku mohly snížit produkci ropy. Řekl to dnes spolumajitel ruské ropné společnosti Lukoil Leonid Fedun. Objem těžby by se tak podle něj mohl kvůli tomu do roku 2017 snížit až o 70 milionů tun, což by byl ve srovnání s loňskou produkcí pokles o zhruba 13 procent.

Rusko je největším producentem ropy na světě. Loni se průměrná těžba zvýšila na nové postsovětské maximum 10,51 milionu barelů denně. V tunách tak těžba dosáhla 523,28 milionu. Náměstek ruského ministra energetiky v únoru řekl, že nárůst na další novodobý rekord země očekává i letos.

Západ později uvalil na vybrané ruské podniky sankce kvůli roli Ruska v ukrajinské krizi. Na produkci ropy se ale podle všeho zatím neprojevily. Od ledna do září těžba stoupla meziročně o 0,7 procenta. Jen v září těžba ropy a plynových kondenzátů činila 10,6 milionu barelů denně, a zůstala tak nedaleko měsíčního postsovětského rekordu z konce loňského roku.

Lukoil je druhým největším těžařem ropy v Rusku a jednou z pěti ruských energetických firem, které se staly terčem amerických protiruských sankcí. Americké firmy kvůli nim nesmějí podporovat činnost ruských firem v průzkumu nebo těžbě v hlubinných vodách či v projektech týkajících se břidličných hornin.

Fedun během dnešní prezentace podle agentury Reuters řekl, že Rusko by kvůli nedostatečným investicím a menšímu počtu vrtů mohlo v těžbě ropy přijít o 25 až 70 milionů tun. V barelech to odpovídá zhruba 183 až 513 milionům.

Na globální produkci této suroviny a na některé nové projekty podle Feduna dopadají nižší ceny ropy. Barel severomořské ropy Brent, který je považován za klíčový ukazatel cen ropy, od června zlevnil o zhruba čtvrtinu a minulý týden se dostal až pod 83 dolarů za barel. Cena pod 100 dolarů za barel přitom podle pozorovatelů může být prahem bolesti pro slábnoucí ruskou ekonomiku, jejíž růst se podle dnešních dat citovaných listem The Wall Street Journal v září zastavil.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak dnes uvedl, že doufá, že ceny ropy se zotaví a ve střednědobém horizontu se vrátí do rozmezí 90 až 110 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK