Akcionáři Chiquity odmítli fúzi s irskou společností Fyffes

24.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. října (ČTK) - Akcionáři amerického distributora banánů Chiquita Brands International dnes odmítli plánované spojení firmy s irským ovocnářským podnikem Fyffes, a otevřeli tak dveře transakci, která by pro ně mohla být výhodnější. Vedení Chiquity po hlasování sdělilo, že začne jednat s brazilskými společnostmi Grupo Cutrale a Safra Group o jejich nabídce na převzetí firmy.

Grupo Cutrale a Safra Group ve čtvrtek zvýšily nabídku na převzetí Chiquity na zhruba 682 milionů dolarů (téměř 15 miliard Kč). Vedení Chiquity dosud jejich nabídky odmítalo a trvalo na dohodnutém spojení s Fyffes. Slíbilo ale, že pokud dnes akcionáři plán fúze s Fyffes zamítnou, začne s brazilskými firmami jednat.

Výrobce džusů Cutrale a investiční skupina Safra zvýšily svou nabídku na 14,5 dolaru za akcii z dřívějších 14 dolarů. Nový návrh představuje čtrnáctiprocentní prémii ke středeční závěrečné ceně akcií Chiquity na burze. Dnes akcie Chiquity vzrostly o zhruba čtyři procenta na 14,27 USD.

Fyffes a Chiquita se měly spojit prostřednictvím výměny akcií, která by ohodnotila Chiquitu na 526 milionů dolarů. Obě firmy na obhajobu fúze argumentovaly tím, že jejich spojení může zvýšit hodnotu akcií firmy až na 20 dolarů na akcii.

Pokud by se transakce uskutečnila, ústředí firmy by se přesunulo z USA do Irska, takže Chiquita by nemusela odvádět ze svých zahraničních aktivit vysokou americkou daň z firemních zisků. Sloučená skupina by působila ve více než 70 zemích světa a zaměstnávala zhruba 32.000 lidí.

Chiquita je předním světovým prodejcem a distributorem banánů a dalšího ovoce. Roční tržby firmy přesahují tři miliardy dolarů a podnik má zhruba 20.000 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK