Čtvrtletní zisk UBS i přes náklady na spory překonal odhady

28.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 28. října (ČTK) - Největší švýcarské bance UBS stoupl čistý zisk ve třetím čtvrtletí o 32 procent na 762 milionů franků (17,5 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma. Nečekaně velkého zisku dosáhla i přes vyšší náklady na právní spory; zatím dál jedná o urovnání obvinění, že spolu s jinými bankami manipulovala důležitými sazbami na měnovém trhu.

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že zisk ve třetím čtvrtletí dosáhne 737 milionů eur.

Společnost uvedla, že obchody šly v uplynulém čtvrtletí dobře. Dělo se tak i přes to, že banka jedná o dohodě, která by ukončila vyšetřování údajných manipulací na devizovém trhu, a v uplynulém čtvrtletí odepsala 1,8 miliardy švýcarských franků v nákladech na právní spory. Je to více než trojnásobek toho, co UBS zaúčtovala v prvním pololetí, podotkl list The Wall Street Journal.

Úřady v mnoha zemích světa zkoumají obvinění, zda se obchodníci velkých bank tajně nedohodli a nemanipulovali klíčovými referenčními sazbami na mezinárodním devizovém trhu, který je největší v rámci finančního systému a jedním z nejméně regulovaných na světě.

Evropská komise minulý týden vyměřila UBS, dalšímu švýcarskému finančnímu ústavu Credit Suisse a americké bance JPMorgan pokuty v celkové výši 94 milionů eur jako trest za jejich manipulace s klíčovou Londýnskou mezibankovní nabízenou úrokovou sazbou (LIBOR) na švýcarský frank a za nelegální dohodu o cenách derivátů na sazby švýcarské měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK