Pojišťovny vybraly na pojistném o 1,2 procenta víc než před rokem

29.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Pojišťovny v ČR vybraly za tři čtvrtletí na pojistném 87,4 miliardy korun, což je o 1,2 procenta více než před rokem. Více rostlo neživotní pojištění. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu.

Růst neživotního pojištění mírně zrychlil z 1,5 procenta v pololetí na 1,7 procenta. Růst je dán především novými obchody v povinném ručení a obnovou nynějších smluv.

Podle výkonného ředitele asociace Tomáše Síkory mírný růst pojistného však jen stěží pokrývá náklady spojené s platbami pojišťoven do Fondu zábrany škod a zdaleka prý nestačí na navýšené závazky ze škod na zdraví v souvislosti s novým občanským zákoníkem. \"Předepsané pojistné v povinném ručení se sice pozvolna zvyšuje, ale k pokrytí všech navýšených závazků se trh přibližuje jen velmi pomalu,\" uvedl.

Pojistné v havarijním pojištění posílilo meziročně o 0,8 procenta, stále to však není dost pro zásadní vylepšení celkových výsledků. Silná vazba pojistného na cenu vozidla i nadále přetrvává. U pojištění podnikatelských rizik předepsané pojistné kleslo z 1,7 procenta v prvním pololetí na pouhých 0,6 procenta.

Nepříliš optimistická je i situace v životním pojištění, které zpomalilo růst na 0,3 procenta. Předepsané pojistné v běžně placeném životním pojištění opět kleslo, a to o 0,4 procenta. Jde tak již o třetí čtvrtletní období, kdy se postupné zpomalování růstu změnilo na pokles.

S klesajícím objemem běžně placeného pojistného souvisí i prohlubující se pokles počtu aktivních smluv. Meziročně se snížil počet smluv ze 6,2 milionu na šest milionů.

Pro vývoj běžně placeného životního pojištění je podle Síkory varováním i klesající obchodní produkce nových smluv, která v objemu pojistného klesla o více než osm procent. \"Vzhledem k novým legislativním úpravám daňových zákonů a v souvislosti se změnami u připravované regulace distribuce pojišťovacích produktů však bohužel nelze v krátkodobém horizontu očekávat výraznou změnu trendu,\" dodal Síkora.

Největší pojišťovny na trhu: předepsané pojistné za tři čtvrtletí 2014 v mld. Kč podíl na trhu v procentech Česká pojišťovna 21 24,1 Kooperativa 17,3 19,8 Allianz 8,3 9,5 Generali 6,4 7,4 ČSOB Pojišťovna 5,6 6,4 Česká podnikatelská pojišťovna 4,9 5,6 Pojišťovna České spořitelny 4,7 4,7 UNIQA 4,1 4,7 ING 3,5 4,0

Zdroj: ČAP

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK