Ropa dál zdražuje, podpořil ji slabý dolar a zásoby v USA

29.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují ve vzestupu a severomořská ropa Brent se vyhoupla nad 87 dolarů za barel. Ropný trh podpořil pokles amerického dolaru a také vývoj zásob ropy v USA, které rostly pomaleji, než se čekalo.

Cena Brentu kolem 17:30 SEČ vzrostla o 1,60 dolaru na 87,67 USD za barel a předtím se vyhoupla až na 87,94 dolaru. Americká lehká ropa WTI posílila o zhruba dolar a půl na 82,87 USD za barel. Během pondělního obchodování se cena WTI propadla až na dvouleté minimum 79,44 dolaru.

Dolar dnes dál pokračoval v několikadenním oslabování z nedávných maxim. Trh předpokládá, že americká centrální banka (Fed) sice ukončí program nákupů dluhopisů, potvrdí ale, že se zvyšováním úrokových sazeb nebude spěchat. K prudkému poklesu cen ropy v posledních měsících přispíval i silný dolar.

Zásoby ropy v USA stouply minulý týden o 2,1 milionu barelů. Analytici oslovení agenturou Reuters čekali nárůst o 3,4 milionu barelů.

Generální tajemník kartelu OPEC Abdalláh Badrí dnes řekl, že prudký pokles cen ropy v posledních měsících není pro organizaci důvodem k panice. Badrí zároveň upozornil, že nízké ceny omezí dodávky ropy od konkurence OPEC.

Cena severomořské ropy Brent se od června kvůli dostatečnému zásobování trhu a obavám o hospodářský vývoj v Evropě a v Asii propadla o více než 25 procent a tento měsíc Brent poprvé za dva roky zlevnil pod 90 dolarů za barel. OPEC bude 27. listopadu jednat ve Vídni o své těžební politice, většina jeho členů ale zatím dává najevo, že nevidí důvod omezovat těžbu v zájmu podpory cen.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 87,67 86,03 New York - Nymex WTI prosinec 82,87 81,42

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK