Díky intervenci přijelo do ČR víc turistů, CK ale klesly marže

04.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Loňská devizová intervence ČNB povzbudila příjezdový cestovní ruch v Česku. Oslabení koruny podle agentury CzechTourism přilákalo do ČR víc zahraničních turistů, tuzemským cestovním kancelářím ale kvůli intervenci klesly marže. Nebýt intervence, letní sezóna by podle cestovních kanceláří patřila k jedné z nejlepších za poslední roky. Vyplývá to z ankety ČTK mezi subjekty v cestovním ruchu.

\"Podle analýzy Institutu turismu se intervence ČNB projevily především v nárůstu příjezdů turistů ze sousedních zemí. V prvním pololetí roku 2014 došlo k výrazném oživení u všech čtyř sousedních zemí,\" řekl ČTK ředitel Institutu turismu agentury CzechTourism Jan Herget. Ze Slovenska a Rakouska přijelo meziročně zhruba o deset procent více turistů, německých a polských turistů přijelo více o pět až šest procent.

Loňskou intervenci negativně pocítily hlavně cestovní kanceláře. \"Protože jsme si vážili věrných klientů, kteří si již kupovali letní dovolené za předem dané ceny, a protože jsme samozřejmě také cítili velký konkurenční boj, ceny jsme v rámci předprodejů nezvyšovali a museli se smířit s tím, že oslabený kurz výrazně dopadne na naši marži,\" uvedl mluvčí cestovní skupiny Fischer Jan Osúch.

Dodal, že místo toho, aby stát vytvářel co nejpředvídatelnější prostředí a nechal podnikatele a firmy působit v rámci tržních pravidel, jedním rozhodnutím zhoršil kvalitu smluv CK se zahraničními partnery. Intervence také urychlila již léta viditelnou změnu chování klientů, kteří v mnohem větší míře využívali předprodejů \"First Minute\".

Nebýt intervence, letní sezóna by podle cestovních kanceláří patřila k jedné z nejlepších za poslední roky. \"Výdaje na zahraniční cestovní ruch meziročně stouply. Češi si udrželi svůj standard při zahraničních dovolených i za cenu vyšších korunových nákladů,\" uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Také za lyžařské zájezdy do Alp si Češi v zimě připlatí. Ve srovnání s loňskem se katalogové ceny zájezdů zvýšily o osm až deset procent. Důvodem je oslabení koruny vůči euru a zdražení ubytování v alpských zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK