Poslanci schválili nižší DPH pro bezlepkové suroviny

07.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Do nově vzniklé desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty by měly od příštího roku spadat také suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Schválila to dnes Sněmovna ve vládní novele zákona o DPH, která má za cíl zejména zamezit daňovým únikům. Poslanci současně s tím schválili i zavedení elektronických kontrolních hlášení a rozšíření tzv. reverse charge i na další komodity.

Změna zákona týkající se lidí s celiakií a fenylketonurií, kteří musí držet zvláštní dietu, se týká surovin určených k výrobě potravin. Jde například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor. Tyto suroviny navíc musí splňovat požadavky příslušné směrnice Evropské komise. Návrh na přesun těchto komodit do desetiprocentní sazby vznesl poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka a ministerstvo financí s ním již dříve vyslovilo souhlas.

Schválená novela, kterou musí ještě posoudit Senát, je namířena především proti daňovým únikům. Zavádí například tzv. kontrolní výkaz. Kontrolní výkaz s údaji z daňových dokladů budou muset podle normy posílat plátci DPH finančním úřadům od přespříštího roku. Půjde o elektronický formulář, který budou posílat finančnímu úřadu do 25. dne následujícího měsíce. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) však nejde o avizovaný chorvatský model elektronické evidence tržeb. Ten by měl následovat až později.

Občanští demokraté neprosadili svůj návrh, aby se kontrolní hlášení vztahovala pouze na podnikatele s měsíčním obratem nad milion korun a podávalo se čtvrtletně. Předseda ODS Petr Fiala zavedení kontrolního hlášení kritizoval s tím, že zatíží podnikatele a lepší výběr daní nezajistí. Také exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že navrhovaná opatření žádný účinnější výběr daní nepřinesou.

Kalousek po hlasování vyčetl vládní většině, že zatížila drobné podnikatele a živnostníky zbytečnou administrativou. Podle předsedy Úsvitu Tomia Okamura to posílí šedou ekonomiku.

ODS neuspěla ani se svým návrhem na snížení současné 15procentní sazby DPH na deset procent.

Další novinkou v novele je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Cílem je zamezit podvodům. Přenesení daňové povinnosti novela rozšiřuje vedle nynějšího převodu povolenek na emise skleníkových plynů nově například na dodání mobilních telefonů nebo některých plodin.

Předloha naproti tomu ponechává limit pro povinnou registraci k dani na současném milionu korun, ačkoli se podle platného zákona měl od příštího roku snížit na 750.000 Kč. Vláda argumentuje například zvýšením administrativy, které by nižší limit přinesl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK