Bádal: Datart se v letošním fiskálním roce vrátí k zisku

10.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Jeden z největších tuzemských maloobchodních řetězců s elektronikou Datart se v letošním fiskálním roce po čtyřech letech vrátí k zisku. Zároveň by se mohla rozšířit síť kamenných prodejen Datartu. V rozhovoru pro ČTK to uvedl generální ředitel Pavel Bádal.

Datart byl ve ztrátě od fiskálního roku 2010/2011, loni se firmě podle Bádala povedlo propad výrazně snížit a v roce 2014/2015 se přehoupne do černých čísel. Zároveň pokračuje mírný růst tržeb. Čísla za rok 2013/2014 společnost zatím nezveřejnila.

Většinu tržeb má firma s téměř pětimiliardovým obratem stále sítích kamenných prodejen, kterých je v současnosti 31 v Česku a 11 na Slovensku. \"Existuje několik málo lokalit, kde máme zájem jednat o otevření prodejny. Patří mezi ně Karlovy Vary, Pardubice a Praha a na Slovensku Prešov. Bude záležet na podmínkách,\" podotkl. Na další trhy se firma v současnosti nechystá.

Stávající prodejny čeká postupná změna, v rámci které by měly více profilovat Datart jako dodavatele celých řešení a nikoliv jen prodejce zařízení. Firma například začala prodávat vlastní značku zrnkové kávy Nero nebo vedle kuchyňských spotřebičů nabízí i celé kuchyně od dodavatelů Nobilia a Beckermann. Vedle pobočkové sítě vidí další prostor k růstu na internetu, kde provozuje e-shop od roku 2005. V současnosti se chlubí nejširší sítí 300 výdejních míst včetně vybraných trafik a prodejen Pont.

I přes loňskou intervenci ČNB, která oslabila korunu, podle Bádala ceny elektroniky meziročně klesly. \"Pokud tedy chceme udržet úroveň tržeb, musíme prodávat více zboží. To ale znamená vyšší náklady. Proto jsme se museli ještě více zaměřit na jejich kontrolu,\" uvedl Bádal.

Startující předvánoční prodej se podle šéfa Datartu vyvíjí uspokojivě. Letošními vánočními hity by se mohla stát osobní elektronická zařízení, jako například chytré hodinky. \"Velmi zajímavou komoditou tohoto roku jsou produkty z oblasti zdravého životního stylu, zvlášť ty, které komunikují s chytrým telefonem - váha, která sleduje tělesnou konstituci uživatele a data vyhodnocuje přes mobilní aplikaci, chytré sportovní náramky, monitory aktivit nebo spánku. Nabídka těchto výrobků masivně roste, podobně jako poptávka,\" dodal.

Výrazný nástup zaznamenaly ultra HD televize, které začínají pomalu vytlačovat klasické full HD. \"S cenovou erozí, kterou za poslední rok prodělaly, aspirují na oblíbený vánoční nákup v letošním roce,\" doplnil.

Datart vznikl v roce 1990. Jeho zakladatelé letos koupili zpět 60procentní podíl od francouzské společnosti Darty a celkem tak drží 80 procent. Pětinu získal HP Invest, který provozuje síť obchodů Euronics. S tím nyní Datart ladí možnosti užší spolupráce. Největšími konkurenty Datartu jsou síť ElectroWorld nebo internetový obchod Alza.cz.

jsa mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK