Babiš: Opatření proti daňovým únikům mohou přinést miliardy korun

11.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 11. listopadu (ČTK) - Nová opatření v boji proti daňovým únikům by v Česku mohla přispět ke zvýšení daňových příjmů státu o miliardu eur (27,5 miliardy korun). Novinářům v Bratislavě to dnes řekl český ministr financí Andrej Babiš po schůzce se svým slovenským kolegou Peterem Kažimírem na okraj investiční konference Tatra summit. Prohlásil rovněž, že realizaci velkých státem financovaných projektů brzdí stávající zákony a byrokracie.

\"Je tam prostor ve výběru daní novými systémy až miliarda eur. (...) Při karuselových podvodech přicházíme o velké peníze. Česká republika tam potenciálně přichází až o 3,5 miliardy eur,\" prohlásil Babiš. Upozornil tím na podvody s daní z přidané hodnoty, které vznikají tak, že obchodník koupí zboží v jednom z členských států Evropské unie bez DPH a prodá je v jiném státně včetně DPH, aniž by tuto daň odvedl.

Sněmovna minulý týden schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), jejímž cílem je zejména zamezit daňovým únikům. Zavádí například tzv. kontrolní výkaz, který budou muset posílat plátci DPH finančním úřadům od přespříštího roku. Další novinkou v novele, kterou musí ještě posoudit Senát, je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží by tak nepřiznával DPH prodejce, ale odběratel.

Vícero opatření v boji proti daňovým únikům už v minulosti zavedlo Slovensko. Tamní úřady si pochvalují například zavedení kontrolních výkazů DPH, které umožňují finanční správě křížově kontrolovat transakce mezi plátci DPH. Tato kontrola má omezit podvody u této daně, která tvoří největší část daňových příjmů státu. \"Slovensko prošlo dvěma lety úspěšného boje s daňovými úniky, který se odrazil ve státní kase. Z toho mám já coby ministr financí radost,\" doplnil Kažimír.

Babiš u příležitosti investiční konference také řekl, že Česko při realizaci velkých investičních projektů brzdí byrokracie, jakož i stávající zákon o veřejných zakázkách nebo pravidla posuzování vlivu projektů na životní prostředí. \"Máme peníze, máme projekty, akorát musíme překonat byrokracii, legislativu a zábrany toho, jak celkově funguje stát,\" poznamenal Babiš. Za důležitý zdroj financování označil ministr také projekty veřejně-soukromého partnerství (PPP), u kterých soukromá firma realizuje veřejně prospěšnou investici a stát ji pak tomuto podniku postupně splácí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK