IEA čeká růst spotřeby ropy do 2040 na 104 mil. barelů denně

12.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. listopadu (ČTK) - Celosvětová spotřeba ropy má do roku 2040 stoupnout na 104 milionů barelů denně z loňských 90 milionů barelů, hlavně kvůli poptávce po pohonných hmotách a petrochemických produktech v rozvíjejících se zemích. K uspokojení tohoto růstu a nahrazení stárnoucích polí budou potřebné investice v objemu zhruba 900 miliard USD (20 bilionů Kč) ročně. Uvedla to ve výhledu energetického trhu Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

IEA současně varovala před množstvím nebezpečí, které ohrožují investice a dodávky na trhy. Patří mezi ně politické nepokoje, hlavně v Iráku, či pokles cen ropy. Za poslední čtyři měsíce se cena ropy snížila o zhruba 30 procenta na 82 dolarů za barel, hlavně kvůli rostoucím dodávkám z Blízkého východu a Severní Ameriky. To však ohrožuje rozpočty zemí těžících ropu a ropných firem.

\"Pokud ceny zůstanou na této nízké úrovni, může být výsledkem v příštím roce pokles investic do těžby v USA o deset procent, což bude mít dopad na budoucí růst těžby,\" řekl agentuře Reuters hlavní ekonom IEA Fatih Birol.

Těžba ropy v USA v posledních několika letech rostla ročně o jeden milion barelů denně díky rozmachu těžby z břidlic. Příští rok se má zvýšit o dalších 963.000 barelů denně.

Nízké ceny ropy ohrožují i rozvoj projektů v dalších zemích. Norský Statoil a francouzský Total letos odložily rozvoj těžby z břidlic v Kanadě, kde je těžba z místních ložisek finančně velmi náročná. IEA odhaduje, že pokles cen ohrožuje až čtvrtinu projektů. Problémy by mohly mít i projekty na těžbu z hlubokých vod v Brazílii, které jsou rovněž velmi drahé a složité. Mnoho ropných firem, jako Royal Dutch Shell či ConocoPhillips, minulý měsíc oznámilo, že kvůli udržení ziskovosti v době poklesu cen ropy snižují své kapitálové výdaje.

Sankce západu vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi omezily Rusku přístup k novým technologiím a na kapitálové trhy. To podle IEA rovněž vyvolává obavy o budoucí dodávky. Rusko je největším vývozcem ropy na světě.

Poptávka po plynu se má do roku 2040 zvýšit o více než polovinu. To je nejrychlejší růst ze všech fosilních paliv. Riziko přerušení dodávek plynu se však sníží díky globálnímu obchodu se zkapalněným zemním plynem (LNG), dodala IEA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK