Japonsko je v recesi, HDP se ve 3. čtvrtletí snížilo o 1,6 pct

17.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. listopadu (ČTK) - Japonská ekonomika překvapivě sklouzla do recese, když se HDP po propadu ve druhém čtvrtletí ve třetím čtvrtletí snížil o 1,6 procenta. Analytici přitom očekávali, že že japonské hospodářství v období červenec až září poroste v celoročním přepočtu o 2,1 procenta. Údaje dnes zveřejnila japonská vláda.

Údaje o hospodářském poklesu země zřejmě přimějí premiéra Šinzóa Abeho, aby přehodnotil plány na další zvýšení prodejní daně. Japonsko již od dubna zvýšilo prodejní daň z pěti na osm procent a od příštího roku se měla tato daň zvýšit o další dva procentní body na deset procent. Už první zvýšení daně ale podle expertů ekonomiku citelně zasáhlo a hrubý domácí produkt se od dubna do června letošního roku snížil o 7,3 procenta, což byl nejvyšší pokles od prvního čtvrtletí roku 2009, kdy na Japonsko citelně dolehla globální hospodářská krize.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se nyní HDP snížil o 0,4 procenta. Podle ministra pro ekonomické oživení Akiry Amariho jsou špatné výsledky ve třetím čtvrtletí způsobeny zejména tím, že domácí poptávka nerostla tak výrazně, jak se čekalo.

Vláda by své rozhodnutí o zvyšování prodejní daně mohla oznámit už v úterý, po návratu premiéra Abeho z Austrálie, napsala agentura Reuters. Předseda vlády také uvažuje o vypsání předčasných voleb. Kabinet potřebuje zvýšit příjmy z daní kvůli obrovskému veřejnému dluhu, jehož hodnota je nyní více než dvojnásobná ve srovnání s velikostí ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK