SB snížila odhad ztrát, které subsaharské Africe způsobí ebola

19.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Johannesburg 19. listopadu (ČTK) - Světová banka (SB) očekává, že dopad epidemie eboly na ekonomiky zemí v subsaharské Africe se bude pohybovat jen kolem tří až čtyř miliard dolarů (66,2 až 88,3 miliardy Kč). To je hluboko pod nejhorším scénářem, který dosud počítal se ztrátami ve výši až 32 miliard USD.

\"Riziko nejvyššího možného dopadu eboly se snížilo, protože některým zemím se úspěšně podařilo dostat nemoc pod kontrolu,\" řekl podle agentury Reuters hlavní ekonom SB Francisco Ferreira.

SB ve svém říjnovém odhadu možných ekonomických dopadů epidemie eboly uvedla, že virus se významně rozšířil mimo původní epicentra, tedy Guineu, Sierru Leone a Libérii. To by podle SB mohlo stát Afriku desítky miliard dolarů kvůli narušení zahraničního obchodu, dodavatelských řetězců a cestovního ruchu. Banka upozornila, že je potřeba globálního zásahu, aby se zabránilo tomuto nejhoršímu scénáři.

Organizace spojených národů se od té doby podílela na posílení mezinárodní spolupráce, do oblastí postižených ebolou bylo vysláno více zdravotnického personálu a zvýšily se i finanční prostředky určené na boj s jednou z největších epidemií tohoto onemocnění.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu zatím žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) z konce minulého týdne se ebolou nakazilo 14.133 lidí, z toho 5177 jich zemřelo. Téměř všechny případy jsou ze tří nejvíce postižených zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK