Ruská bankovní dvojka VTB skoro smazala zisk, požádala stát pomoc

20.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 20. listopadu (ČTK) - Čistý zisk druhé největší ruské banky VTB Bank klesl ve třetím čtvrtletí meziročně o 98 procent na 0,4 miliardy rublů (189 milionů Kč) a výrazně zaostal za odhady. Oznámila to dnes firma. VTB Bank se letos v létě stala terčem západních sankcí kvůli roli Ruska v ukrajinské krizi. Banka podle dnešního sdělení ruského ministra financí požádala stát o finanční podporu ve výši čtvrt bilionu rublů (118,4 miliardy Kč). Vláda o ní prý hodlá jednat v průběhu dneška.

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že VTB bude ve třetím čtvrtletí hospodařit se ziskem tři miliardy RUB.

Ruská média už dříve spekulovala, že VTB požaduje od státu finanční podporu na posílení kapitálu. List Vedomosti se v této souvislosti již v říjnu zmiňoval o částce 200 miliard rublů.

Ruský ministr financí Anton Siluanov dnes oznámil, že VTB požádala vládu o finanční pomoc ve výši 250 miliard rublů. Vláda o ní prý hodlá jednat ještě dnes.

VTB má kvůli restrikcím podobně jako jiné ruské banky omezený přístup k zahraničnímu kapitálu. V září získala kapitál v objemu 214 miliard rublů, když ruské ministerstvo financí nakoupilo prioritní akcie VTB, tedy cenné papíry, s nimiž jsou spojena přednostní práva týkající se dividendy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK