Ceny ropy stouply kvůli příznivým údajům o ekonomice USA

20.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes zvyšovaly po předchozích třech poklesech za sebou. K růstu přispěly příznivé ekonomické údaje ze Spojených států. Pozornost investorů se nyní soustředí na Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), která bude příští týden jednat o své těžební politice.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 18:00 SEČ nárůst o 75 centů na 78,85 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 50 centů na 75,08 dolaru za barel.

Ceny ropy se od června propadly o zhruba 30 procent kvůli dostatečnému zásobování trhu a obavám ohledně hospodářského vývoje v Číně a Evropě. Investory nyní zajímá, zda kartel OPEC zareaguje na pokles cen snížením svého těžebního limitu, který v současnosti činí 30 milionů barelů denně.

Zasedání OPEC se bude konat 27. listopadu ve Vídni. \"Rostou spekulace o tom, že OPEC by mohl udělat něco na podporu cen,\" uvedl analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group. Rakouská poradenská firma JBC Energy předpověděla, že OPEC se dohodne na snížení těžby o nejméně milion barelů denně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 78,85 78,10 New York - Nymex WTI leden 75,08 74,58

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK