Ekonomická nálada v eurozóně se v listopadu opět zlepšila

27.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. listopadu (ČTK) - Ekonomická nálada v eurozóně se v listopadu mírně zlepšila. Růst optimismu v průmyslu totiž převážil nad zhoršenou náladou spotřebitelů. Vyplývá to z dnešních údajů Evropské komise. Index ekonomické nálady stoupl na 100,8 bodu z listopadových 100,7 bodu. Zaznamenal tak již druhý nárůst za sebou.

Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s poklesem indexu na 100,3 bodu. Nálada v průmyslu se v listopadu opět zlepšila, spotřebitelská důvěra se však propadla na devítiměsíční minimum.

Eurozóna se loni vymanila ze své nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. Statistický úřad Eurostat tento měsíc odhadl, že růst ekonomiky eurozóny v letošním třetím čtvrtletí zrychlil na 0,2 procenta z 0,1 procenta v předchozích třech měsících.

Evropská komise ve středu oznámila, že chce vytvořením nového fondu s kapitálem ve výši 21 miliard eur (580 miliard Kč) během následujících tří let podpořit investice, které by podle jejího odhadu měly dosáhnout až 315 miliard eur (8,7 bilionu Kč).

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK