OPEC v listopadu těžil méně, stále však nad limitem

02.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. prosince (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v listopadu těžila v průměru 30,30 milionu barelů suroviny denně, což je o 340.000 barelů méně než v předchozím měsíci. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters. Produkce tak zůstala nad dohodnutým limitem 30 milionů, který členové kartelu běžně překračují v důsledku nedisciplinovanosti jednotlivých zemí.

OPEC se minulý týden na zasedání ve Vídni dohodl, že nebude na letošní pokles cen ropy reagovat snížením těžebního limitu. Ceny ropy se v důsledku tohoto rozhodnutí propadly na více než pětiletá minima pod 70 dolarů za barel.

K listopadovému poklesu produkce v rámci OPEC přispěly nepokoje v Libyi, které narušily obnovování tamní těžby. Libyjské dodávky se snížily o 150.000 barelů denně. V některých dalších zemích OPEC narušily produkci údržbářské práce, dodávky z Angoly kvůli nim například klesly o 140.000 barelů denně.

\"OPEC vyslal velmi jasný signál, takže by bylo zvláštní, kdyby někdo snižoval těžbu úmyslně,\" upozornil analytik Sam Ciszuk ze Švédské energetické agentury.

Rozhodnutí z minulého týdne je významným posunem v politice OPEC, která byla až dosud zaměřená alespoň verbálně na podporu cen a jejich ochranu před poklesem. Výsledek v podstatě připravil scénu pro boj o podíl na trhu mezi OPEC a ostatními producenty, zejména prudce rostoucí těžbou ve Spojených státech.

OPEC se na světové těžbě ropy podílí asi třetinou a kdyby ji sám omezil, jeho podíl by se snížil ve prospěch amerických producentů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK